0877 200 595
Гладене от почистваща фирма Cleanita
Тънкостите на гладенето
май 11, 2018
Професионално почистване от Cleanita
Професионално Почистване Варна – Защо?
юли 2, 2018
Дъска за гладене - почистваща фирма Cleanita
Тънкостите на гладенето – Част II
5 (100%) 21 гласа

Тази статия е втора част от съветите за “Тънкостите в гладенето” от почистваща фирма Cleanita

Ако желаете моvете да погледнете първата статия за на почистваща фирма CleanitaТънкостите на гладенето – Част I

Мнозина от нас намират гладенето за тежка, неприятна и продължителна дейност, която се опитваме да избегнем на всяка цена. Гладенето обаче може да бъде лесно и приятно, особено ако приложем някои хитринки в този важен за всяка домакиня процес.

Всяка материя си има специфика, с която трябва да се съобразим при гладене. Ще ни бъде по-лесно ако предварително разделим дрехите по вид материя – примерно памучни, вълнени, синтетика, коприна, лен и т.н.

Съвети за гладене от почистваща фирма Варна

Списък с материи, които е най-добре да се гладят под 50 градуса.

  • Вълна
  • Коприна
  • Спортни Трика
  • Бански

Дори ютията ви да е на пара, напръскайте предварително намачканата дреха с малко вода преди гладене, за да имате възможно най-добър резултат. Някои използват за тази цел и т.нар. „хотелски метод“, при който окачват намачканата дреха в банята, докато вземат душ, за да може парата от къпането да изправи дълбоките гънки.

Гладенето с дестилирана или минерална вода ( при някои ютии не се препоръчва използването на минерална вода ), налята в резервоара на ютията, ще предпази дрехите от варовикови петна и ще предотврати запушването на дюзата на уреда.

Добре е дрехите да се окачват на закачалки (риза, панталон, сако, манто) или да се сгъват внимателно и без ръбове (тениски, дънки, бельо) още в процеса на гладене, за да предотвратите ненавременното им измачкване.
Спрейовете за гладене подпомагат процеса, а при липса на такъв, пригответе си го лесно в домашни условия, смесвайки 2 към 1 вода и царевично нишесте.Дъска за гладене - почистваща фирма Cleanita

Най-добре се гладят дрехи като..

Дрехите се гладят най-ефективно, като правим това от централната им част към краищата, а накрая минаваме с ютията по яките, маншетите, реверите и деколтетата.
По-дебелите дрехи, напримерно зимните, а също якета, сака и палта, се гладят през навлажнени кърпи, без да се разтегля и дърпа излишно материята, за да не се деформира.

Боравете внимателно с нагорещената ютия и не я оставяйте задълго на едно място върху дрехата. Ако все пак това се случи, реагирайте адекватно, за да спасите гардероба си.

Ако забележите петно

Така например, ако заради разсеяност сте направили кафяво петно на дрехата си, разтъркайте го с разрязана глава кромид лук и го третирайте със смес от вода и прах за пране. Кашата от хлебна сода и вода също върши работа в подобен случай, като след изсъхване, изчеткайте дрехата и премийте с хладка вода.

Подобен резултат имаме и ако напръскаме кафявото петно със студена вода, поръсим го със сол и го оставим на слънчево място за около 2 часа, а след изсъхване изплакваме дрехата с хладка вода.

Цикълът пране-сушене-сгъване-гладене може да бъде поне една идея по-удобен и приятен за Вас ако се доверите на професионалните съвети на специалистите от почистваща фирма Cleanita.

Автор: Екипа на Почистваща фирма - CLEANITA.BG
Автор: Екипа на Почистваща фирма - CLEANITA.BG
Cleanita.bg е почистваща фирма работеща на теротирията на град Варна. В сайта можете да намерите полезни съвети за почистване и освежаване на дома и офиса, както и предлаганите услуги за професионално почистванe от CLEANITA.BG. Ако желаете да запазите час за почистване, можете да го направите от тук: ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Вашият коментар